To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.

Zaleca się, by utrzymać go na wysokości 200 mg/dl. Program przedstawiony w tej książce powinien pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu o 40%, a może i więcej. Jest to jedyny program, który zwalcza jednocześnie trzy główne czynniki powodujące wzrost cholesterolu. Tak więc pokazuje on, jak unikać i ograniczać spożycie tłuszczów. Demonstruje, że wprowadzenie do diety otrąb owsianych zwiększy ilość usuwanego z ustroju cholesterolu. Wprowadza do diety również niacynę, która zapobiega produkcji dużych ilości cholesterolu przez wątrobę. Spożycie 3 babeczek z otrąb owsianych dziennie i połykanie tabletek z niacyną jest bardzo proste. Niestety, większość z nas nie ma pojęcia o procentowej zawartości elementów odżywczych w produktach, które spożywamy. Kto zrozumie i zapamięta te wszystkie cyfry? W Ameryce mówi się na przykład, że ilość spożywanego cholesterolu dziennie nie powinna przekraczać 300 mg. Ilość spożytego tłuszczu powinna wynosić 30% ogólnej ilości spożytych dziennie kalorii. Co to oznacza? Co powinniśmy jeść i kupować? Kalorie i ich ilości można zapamiętać, choć z trudem. Większość z nas poprzestaje na wiedzy, że pewne produkty są bardziej lub mniej tuczące. Nie wszystkie ogólnie zaakceptowane informacje są tak naprawdę prawdziwe. Nieprawdą jest na przykład to, że masło ma więcej kalorii od margaryny, lub że makarony i ziemniaki są tuczące. Ale nawet gdy nie wiemy nic o kaloriach, rezultaty zbyt kalorycznego odżywiania widoczne są w lustrze i na wadze. Natomiast sprawa z cholesterolem nie jest tak prosta. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z jego szkodliwej wysokości, a dowiaduje się o niej dopiero od lekarza, kiedy może być za póŽno, by uniknąć operacji serca. Zanim jednak wdamy się w detale tej sprawy, pragnę przypomnieć coś bardzo podstawowego: wszystkiego uczymy się stopniowo. Dziś widzimy różnicę pomiędzy 1 centrymetrem a 1 metrem, między 1 litrem a 5 litrami; wiemy, że coś waży około kilograma i mierzy około metra. Nauczyliśmy się tego z doświadczenia, w ciągu pewnego okresu czasu. Teraz zacznijmy od tego, jak obliczyć, ile każdy z nas powinien jeść, by być zdrowym i by utrzymać idealną wagę. Trzeba pamiętać, że zależy to od tego, czy jest się kobietą, czy mężczyzną, a także jaki styl życia się prowadzi, tzn. czy siedzący, aktywny, czy też bardzo energiczny. Następnie należy ustalić swoją idealną wagę. Proszę spojrzeć na tabelę na końcu rozdziału 8. Generalna zasada jest taka, że należy karmić tylko naszą idealną wagę, a nie obecną, chyba, że już osiągnęło się wagę pożądaną. Znaczy to, że jeżeli ktoś waży 80 kg, a powinien ważyć tylko 60, to ilość kalorii, jaką ta osoba powinna pobierać, oblicza się dla wagi 60 kg; reszta wagi, czyli 20 kg, pozostaje "niedokarmioną" i stopniowo znika. Dorosły mężczyzna prowadzący średnio aktywny tryb życia potrzebuje 30 kalorii na każdy kilogram swojej wagi. Jeśli zwiększy on swoją aktywność, np. poprzez stosowanie ćwiczeń wymagających wysiłku, potrzeba mu będzie więcej kalorii. Jeżeli zmieni styl życia z aktywnego na siedzący, to spalać będzie mniej niż 30 kalorii na kilogram. Kobiety mają inny metabolizm i spalają przeciętnie mniej kalorii. őrednio aktywna kobieta potrzebuje 24 kalorie na 1 kilogram. Obliczenie jest bardzo proste: őrednio aktywny mężczyzna: 75 kg x 30 kal/1 kg = 2250 kal/dzień Mężczyzna nieaktywny: 75 kg x 26 kal/1 kg = 1950 kal/dzień őrednio aktywna kobieta: 60 kg x 24 kal/1 kg = 1440 kal/dzień Kobieta nieaktywna: 60 kg x 20 kal/1 kg = 1200 kal/dzień Przy obliczeniach należy pamiętać, że przy dużej nadwadze lub bardzo aktywnym trybie życia potrzeby kaloryczne są inne. Zwykle jednak wyżej podane zapotrzebowanie kaloryczne jest wystarczające. Teraz proszę wykonać własne obliczenia. Obliczanie kalorii w poszczególnych produktach jest bardzo proste. Większość sprzedawanych produktów ma dokładny opis składników na opakowaniu. Wiele przepisów podawanych w czasopismach wymienia zawartość tłuszczu, kalorii i cholesterolu. Tabela na końcu tego rozdziału podaje ich ilość w ogólnie spożywanych produktach. Szybko da się zauważyć, że tam, gdzie zawartość kalorii jest największa, tam składnikiem głównym jest tłuszcz. Węglowodany i białko zawierają 4 kalorie w 1 gramie. Tłuszcz natomiast ma 9 kalorii w gramie. Zmniejszenie spożywania tłuszczu drastycznie zredukuje ilość spożytych kalorii