To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.

Wlać '/2 szklanki bulionu i dusić pod przykryciem. Gdy mięsobędzie miękkie, podzielić jena porcje i obłożyćjabłkami. Podawać z ziemniakami, surówką lub marynowanymicebulkami. 141. Mostek cielęcy nadziewany Y/! kggrubego mostka cielęcegosólNadzienie: 2 kajzerki '/2 szklanki mleka 10 dag słoniny cebula 4-5 pieczarek 5 dag masła '/2 cielęcej wątróbki 2 jajka notka pietruszki lubczyk pieprz, sól Ponadto: masło do smarowaniapieczeni Mostek moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, poczym wypłukać i posolić. Przygotować nadzienie: z bułek wydrążyćmiąższ i namoczyć w mleku. Słoninę zmielić, dodaćcebulę sparzoną wrzątkiem i utartą na tarce, udusić. Pieczarki oczyścić, pokroić, udusić namaśle. Wątróbkęposiekać, przełożyćdo rondla z pieczarkami,dodaćjajka, odciśnięte z mleka bułki, łyżkę masła,posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Nadzieniedokładnie wymieszać. Mostek płasko ułożyć na stolnicy. Nożemrozdzielić mięso w miejscu, gdziedwa płaty płaskichmięśniprzedzielone są błonami. Powstałą w ten m 142 m sposóbkieszeń napełnićfarszem i upiec mostekw piekarniku. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować mięso masłem (nie podlewać wodą). Podawać zsałatą, surówką i ziemniakami z wody. Dziczyzna z kapustą 7,25 kg combru z dzika8 jagód jałowcapieprz 2 łyżkitymianku 3łyżki oleju 4 dag marchewki 4dag selera naciowego Sos: 60 dag kapusty włoskiej8 dag cebuli6 dag boczku5 dag masła I1/! szklanki bulionu wołowego2/3 szklanki bulionu warzywnegogałka muszkatołowapieprzsól'/2łyżeczkimąki ziemniaczanej3 dag borówekPonadto: olej do brytfanny Skruszałe mięso z młodego dzika umyć, osuszyći natrzeć utłuczonym jałowcem, pieprzem, tymiankiem i olejem, odstawić na 30 minut. Piekarnikrozgrzać do temperatury 200C. Marchew i seler "s 143 na; . oczyścić i pokroić na małe kawałki. Brytfannęnatłuścić olejem, włożyć mięso i warzywa, piec5 minut. Temperaturę zmniejszyć do 150C, mięsopiec35-40 minut, wyjąć i pokroić. Przygotować sos: z liści kapustyusunąć zgrubienia, pokroić na kwadraty i zblanszować. Cebulęposiekać. Boczek pokroić w kostkęi podsmażyć namaśle, dodaćcebulę ikapustę, poddusić. Wlaćbuliony, doprawić gałką, pieprzem i solą. Dusić ok. 15 minut. Sos przetrzeć, zagotować, zagęścić mąką,dodać borówki. 144 Desery Brzoskwinie w kremie puszka brzoskwiń8 żółtek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki białegowytrawnego wina, 1/! szklanki wiśni z kompotukilka czekoladek wkształcie paluszkówkilka łyżek likierukawa neska Brzoskwinie osaczyć, pokroić namniejsze cząstki. Żółtka ubićna parze z cukremi winem. Kremnałożyć do pucharków, ułożyć na nim cząstki brzoskwiń i wiśnie. Wbić czekoladki, polać deser likierem iposypać kawą. 145. Piernik z marcepanem l kg mąki^2 kg miodu15 dag cukru25 dag masła3 jajka '/2 szklanki mleka3 łyżeczki przyprawydopiernika 3 płaskie łyżeczki sody10 dag orzechów włoskich5łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej'/2 łyżeczki soli Ciasto należy przygotowaćmiesiąc przed pieczeniem, a upiec co najmniej 4 dni przed podaniem. Miód, cukier i tłuszcz powoli doprowadzić dowrzenia. Ostudzić i mieszać drewnianąłyżką, dodając kolejno mąkę, jajka, mlekoz rozpuszczonąw nim sodą, przyprawą do pierników, bakaliamii solą. Ze starannie wyrobionego ciasta uformować kulę,włożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczkąi pozostawić na 4 tygodnie w chłodnym miejscu, bydojrzało. Przed pieczeniem podzielić na 3 częścii rozwałkować na wielkość blachy. Upiecw temperaturze ok. 200 C. Po ostygnięciu przełożyć plackimasą orzechową, marcepanem lub powidłami is? 146 iss śliwkowymi, przykryć pergaminem i obciążyć deseczką. Następnegodnia polukrować. Ozdobić bakaliami. Placki po upieczeniu kruszeją po3-4 dniach. Jabłka w cieście Ciasto: 70 dag mrożonego ciastafrancuskiegoNadzienie: 6 winnych jabłek2 łyżki masłałyżeczka posiekanych migdałówłyżka cukru2 łyżki rodzynek Sos: opakowanie sosu waniliowego bez gotowaniaszklanka mleka2 łyżki ajerkoniakuPonadto: jajko do posmarowania Przygotować ciasto: rozmrozić ciasto francuskie. Wykroić 6 kwadratów16 x 16 cm. Z resztyciastawykroić 6 gwiazdek o średnicy ok. 4cm. Skrawkiciasta zagnieść i też wykroić gwiazdki. Kwadratyułożyć na blaszewyłożonej pergaminem. Przygotować nadzienie: jabłka obrać i wydrążyćnasiona, po jednym ułożyć na każdym kwadracie. m 147 m . Masło zrumienić, dodać migdały, cukier i rodzynki,przesmażyć, napełnić jabłka. Przygotować sos:gotowysos waniliowy zmieszać z mlekiem i ajerkoniakiemwg przepisu naopakowaniu. Rogi ciastapodnieść, przykryć jabłka, ułożyćgwiazdki, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piecok. 25 minut. Polać jabłka sosem i podawać. Roladaczekoladowa Ciasto: 7 dag mąki5 dag mąki ziemniaczanej4 jajka 12 dag cukrutorebka cukru waniliowego Masa: gotowy krem czekoladowyPonadto: gotowa polewa z białej czekoladykilka orzechów włoskich do dekoracjitłuszcz do pergaminucukier do posypania Przygotować ciasto:jajka wybić. Żółtka ukręcićz cukrem i cukrem waniliowym. Białkaubić na m 148 m sztywną pianę, dodać żółtka, a potem stopniowomąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając. Na dużąprostokątną blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem wylać ciasto i równo je rozprowadzić. Wstawić do gorącego piekarnika i piec15-20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, posypać cukrem, przykryć wilgotną ściereczką, odwrócić spodem do góry, a pergamin spryskaćzimną wodą i zdjąć. Roladę skręcić razem ze ściereczką i odstawić,by przestygła. Przygotować masę: gotowykrem czekoladowysporządzić wg przepisu na opakowaniu. Przestudzoną roladę rozwinąć, posmarować kremem czekoladowym iponownie ściśle zwinąć (bezściereczki). Udekorować polewą czekoladową i posypaćposiekanymi orzechami. Pączki serowe 25 dagmąki10 dag masła15 dag cukru4 jajka40 dag twarogu Ponadto: tabliczka czekolady do polaniaolej do smażenia 149. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pojednym jajku, dalej ucierać. Wsypać mąkęi pokruszony twaróg,rozmieszać. W garnku rozgrzać olej. Z ciasta formować łyżkąpączki, kłaść je na tłuszcz i smażyć po 2 minutyz każdej strony. Wyjmowaćłyżką cedzakową, układać na bibule, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Polać rozpuszczoną czekoladą. Szarlotka Ciasto: 54 dag mąki30 dag masła15 dag cukru4żółtkasólMasa: 2 kg jabłek (antonówek)15dag cukrułyżeczka mielonego cynamonucukier waniliowy 10 dag rodzynek5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowejPonadto; 4 łyżki startych biszkoptówcukier puder do posypaniatłuszczi bułka tarta do formy 150 9 Przygotować ciasto: masło posiekać z mąką. Wsypać cukier, wbić żółtka i dodać szczyptę soli