To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.
(14) Surówka z włoszczyzny obiadowa 1 pęczek włoszczyzny 1/4 główki kapusty 1 filiżanka orzechów ziemnych lub innych 1/2 filiżanki majonezu sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Kapustę drobno poszatkować. Seler, marchew, pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej, por drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać orzeszki i majonez, doprawić do smaku. (15) Sałatka Jadwigi z Krakowa 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 cebulka pokrojona w kostkę 1 jabłko utarte na tarce jarzynowej 1 - 2 parówek pokrojonych w kostkę 1 - 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wymieszać wszystkie składniki. Przyprawić do smaku. (16) Sałatka Alicji M. z Kwidzynia 3/4 filiżanki kabaczka (lub cukinii) utartego na tarce jarzynowej Kabaczek polać sosem i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Sos: 4 łyżki oleju 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 2 - 3 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz do smaku Składniki dokładnie wymieszać. (17) Sałatka ogórkowa Alicji M. 2/3 części ogórków kiszonych obranych i pokrojonych lub startych na cieniutkie plasterki 1/3 część ogórków świeżych (mogą być mrożone w plasterkach) w cieniutkich plasterkach. Wymieszać, skropić lekko olejem. Posypać natką pietruszki, przybrać cząstkami pomidora lub czerwoną papryką. (18) Surówka z cykorii 3 - 4 cykorie drobno pokrojone 2 jabłka (niekoniecznie) utarte na tarce jarzynowej i skropione cytryną. Cykorię wymieszać z jabłkami i polać np. śmietaną z koperkiem lub musztardą, olejem z przyprawą ziołową, majonezem. (19) Surówka z selera na słodko 1 - 2 selery utarte na tarce jarzynowej 2 - 3 jabłka utarte na tarce jarzynowej 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżki rodzynek 1/2 filiżanki orzechów laskowych lub włoskich posiekanych 1 łyżka miodu 1/2 filiżanki śmietany Seler i jabłko wymieszać i skropić cytryną. Dodać pozostałe składniki, polać śmietaną z miodem. Dobrze wymieszać. Podawać oziębione. (20) Kapusta kwaszona błyskawiczna 2 kg kapusty 1 łyżka soli 1 szklanka wywaru z ziemniaków Drobno poszatkować kapustę, wymieszać z solą. Włożyć do kamiennego garnka lub słoja, dobrze ugnieść i zalać gorącym wywarem odlanym z gotowanych ziemniaków. Przykryć obciążonym talerzykiem. Kapusta nadaje się do jedzenia już po kilku dniach stania w temperaturze pokojowej. Nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Powinna być zjedzona w ciągu 2 - 3 dni, może postać trochę dłużej jeśli przechowywana jest w lodówce. Z kapusty kwaszonej przygotowanej w ten sposób lub kupionej w sklepie możemy przyrządzać rozmaite surówki dodając kminek, utarte jabłko, marchew, dynię, chrzan, olej, przyprawy ziołowe itp. III DANIA GORĆCE (21) Kasza gryczana z porami 2 filiżanki kaszy gryczanej 5 porów pokrojonych sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Zagotować kaszę w 4 filiżankach wody z solą. Po chwili dodać pory. Dogotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać przyprawy. Podawać z surówką z kapusty kwaszonej. (22) Pasztet "razowy" 1/2 chleba razowego 1/4 kg podsmażonych pieczarek 3 cebule pokrojone i podduszone na tłuszczu 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku Chleb rozdrobnić i namoczyć w wodzie. Połączyć z pozostałymi produktami, zemleć przez maszynkę do mięsa. Przyprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 1 - 2 łyżek oliwy. Dokładnie wymieszać i włożyć do foremki. Piec w piekarniku 40 - 50 minut. Chleb można zastąpić w części kaszą gryczaną lub płatkami owsianymi albo jęczmiennymi. (23) Omlet z płatków owsianych 1 filiżanka płatków 1 cebula drobno pokrojona 1 marchew pokrojona w drobne paseczki 2 łyżki prażonego siemienia lnianego lub ziarenek sezamowych sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Płatki namoczyć na 2 godziny w wodzie. Dodać cebulę, marchew i przyprawy. Jeśli zbyt rzadkie zagęścić mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym. Podawać z surówką