To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.

3 Miso woBowe pokroi w kostki i zagotowa w 1 1/2 litra wody z ciecierzyc lub grochem, zmielon papryk i obranym, rozgniecionym zbkiem czosnku. 4 Garnek nakry i wszystko gotowa na maBym ogniu okoBo 1 1/2 godziny. 5 Na 15 minut przed zakoDczeniem gotowania wsypa do garnka proso. 6 Rozgrza olej i udusi na nim plasterki cukini. WBo|y cukini do garnka z misem, doprawi do smaku pieprzem i sosem .sojowym. Danie Zupa grysikowa ze szczawiem i melis 2 dag grysiku, 1 dag masBa lub margaryny, 1 litr rosoBu z woBowiny, 4 dag szczawiu, 2 gaBzki melisy, 1/2 By|eczki otartej skórki z cytryny szczypta tabasco, pieprz, 1/10 litra [mietany, 1 |óBtko, 1 dag pra|onych listków migdaBowych. 1 Grysik krótko podsma|y na gorcym ma[le lub margarynie, zala rosoBem i gotowa okoBo 15 minut. 2 Szczaw i melis umy i drobno posieka. 3 RosóB przyprawi do smaku otart skórk z cytryny, tabasco i pieprzem. Zdj garnek z ognia, doda szczaw i melis. 4 Utrze [mietan z |óBtkiem i domiesza do zupy, której nie nale|) dBu|ej gotowa. 5 Przed podaniem posypa listkami migdaBowymi. 370 kcal 1547 kJ Utrze [mietan z |óBtkiem. Zup zdj z kuchenki. Utart z |óBtkiem [mietan ostro|nie domiesza do zupy, która ju| nie powinna si gotowa. 38 JESIEC Zupa 1 dojrzaBa dynia [redniej wielko[ci, 2 dag masBa lub margaryny, 2 By|ki ziarna sezamowego, 8 By|ek_______ japoDskiego sosu sojowego, starta gaBka muszkatoBowa, pieprz,_____ 2 Przyprawi do smaku sosem sojowym, gaBk muszkatoBow, pieprzem, imbirem i kilkoma kroplami olejku sezamowego. 3 Jeszcze raz krótko podgrza i posypa listkami rze|uchy. 0,5 dag [wie|ego imbiru, olejek sezamowy, listki rze|uchy_____ 1230 kcal 5141 U do posypania. 1 Dyni przepoBowi, obra, wydr|y ziarna, mi|sz pokroi w kostk. Gotowa okoBo 20 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zmiksowa z ziarnem sezamowym. 39 Zupy i dania do|ynkowe Danie z grochu i fasoli 20 dag grochu, 20 dag fasoli, 50 dag wieprzowiny, 1 pomidor, 2 du|e cebule, 1 By|ka oleju z kieBków kukurydzy, 1 By|ka przecieru pomidorowego, 1/2 litra rosoBu, 1/4 By|eczki szafranu, 2 By|ki soku cytrynowego, pieprz, pieprz turecki. i Gfocfi i faso/ namoczy na noc. 2 Wieprzowin pokroi w kostk. 3 Pomidor sparzy, zdj skórk, pokroi w kostk. 4 Cebule obra, pokroi w kostk i razem z pomidorem podsma|y na gorcym oleju. 5 Doda przecier pomidorowy i razem dusi jeszcze okoBo 5 minut. 6 Groch, fasol i wieprzowin wBo|y do garnka, doda mas pomidorowo-cebulow, zala rosoBem, przyprawi do smaku szafranem, sokiem cytrynowym, pieprzem zwykBym i tureckim, nakry garnek i wszystko dusi okoBo 1 godziny