To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.

Doda utarty z sol czosnek, @V5@/ i kminek. Nastpnie wBo|y obrane, drobno pokrojone |M pniaki, posoli, zala [mietan. Przykry i dusi do miej Ko[ci. pO WGIERSKU 10 ziemniaków, 2 cebule, 2 By|ki stoBowe przecieru po. midorowego, 5 By|ek stoBowych masBa, 1/2 By|eczki do he\ baty mielonej papryki, 1 szklanka wywaru misnego, s zielenina. Ziemniaki pokroi w plasterki. Usma|y na szklisto cebul. .Nastpnie doda papryk, zmiesza z ziemniakami. PosoliB zala wywarem i dusi w piekarniku pod przykryciem dl mikko[ci. Przed podaniem pola roztopionym masBem i posypa zielenin. STREPACZKI 10 ziemniaków, 2 |óBtka, 2 By|ki stoBowe mki, 2 By|i stoBowe smalcu, 6 By|ek stoBowych tartego sera (|óBtego Bub bryndzy), 100 g sBoniny, sól, pieprz. Ziemniaki obra, ugotowa, utBuc. Nastpnie zmiesza z mk, |óBtkami, tBuszczem, posoli. Z ciasta formowa kluski i gotowa je w osolonej wodzie. Ugotowane wyBo|y na stopion sBonin, posypa serem, wymiesza i chwil podusi pod przykryciem. 32 ziemn!i GOTOWANE DIETETYCZNE 5 ziemniaków, 2 marchewki, 100 g selera, 200 g kalafiora, 1 szklanka wywaru warzywnego, 1 szklanka soku pomidorowego, 3 By|ki stoBowe oleju, zielona pietruszka, sól. Warzywa obra i bardzo drobno pokroi. Zmiesza z olejem, posiekan pietruszk, sol i dusi. Ziemniaki obra, umy, wydr|y. UzupeBni ubytki farszem z warzyw i gotowa zalewajc wywarem. Gdy bd ju| prawie mikkie doda sok pomidorowy i chwil jeszcze pogotowa. KIEABASKI 6 ziemniaków, 1 du|a cebula, 1 By|ka stoBowa smalcu, 2 By|ki stoBowe mki, 2 By|ki stoBowe przecieru pomidorowego, 1 By|ka stoBowa |óBtego sera, pieprz, sól. Ziemniaki ugotowa w mundurkach, obra i przetrze przez sito. Wsypa mk, sól i pieprz i zagnie[ twarde ciasto. Formowa maBe kieBbaski i ugotowa je w osolonej wodzie. Przygotowa sos: drobno posiekan cebul usma|y na smalcu. Doda przecier pomidorowy, troch wody i gotowa tak dBugo, a| cebula zmiknie. Gorce kieBbaski pola sosem i posypa tartym serem. KLUSKI 6 du|ych ziemniaków, 75 g masBa, 3 jajka, sól, 1/2 szklanki maki, sól