To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.
Na zewnętrznej powierzchni tylnych kończyn obok nasady ogona zamiast wyso-.kich, stożkowatych zrogowaceń Żółw grecki występują skupienia licznych, małych, rogowych guzków. Krótki, gruby ogon, na końcu silnie zwężony, kończy twardy kolec. Głowa i nogi są wcią-r galne. Ubarwienie karapaksu , jest jasnożółte, jasnobrązowei; lub oliwkowobrązowe, z ciem-" nobrązową lub czarną plamą C pośrodku każdej tarczy. Nie^.?. -osłonięte części ciała mają bar-iy, we szarą lub jasnooliwkową,'! pozbawioną plam. Ż.g. prowa-A? dzi ściśle lądowy i dzienny" tryb życia. Do wody nie wcho-"-;! dzi i wody nie pije. Jest wy^ bitnie ciepłolubny. Przy niskich*;: temperaturach otoczenia prze.f1 staje się poruszać i zapada -wĄ letarg. Zamieszkuje suche,'* częściowo nawet kamieniste L tereny, pokryte trawiastą roś-.*< linnością. W czasie upalnychyl' godzin kryje się w rozmaitycti^, ziemnych kryjówkach. W go-* rach dochodzi do 700 m n.p.m.-;( Żywi się głównie pokarmeiri^j roślinnym w postaci miękkich^ i soczystych łodyg i liści, kwia-a^ tów i soczystych owoców; rza-i^ dziej zjada małe zwierzęta^ bezkręgowe. Mimo usztywnio»yi nych nóg szybko chodzi z pan-;,5: cerzem uniesionym nad po-S wierzchnie ziemi, poza tym|| chętnie grzebie w ziemi płyt-|| kie jamy, służące mu za tym-(S» czasowe kryjówki. Znane sąi? przypadki, że ż.g., przywiezio-fl ne do naszego kraju i prze-^ trzymywane w naturalnych(r) warunkach (w ogrodach) w je-^jt sieni zagrzebywały się całko- % wicie w ziemi, zapadały w sen;;§' i przeżywały zimę. W miej-^ scach nasłonecznionych sami-^; ce składają jaja do wygrzeba-f. nych przez siebie jam w ziemi.'1'' Składanie jaj odbywa się raź';, w roku, w maju lub w czerw-g cu. Z.g. występują na Półwy-; śpię Bałkańskim, na południc-,? wych obszarach Półwyspu: Apenińskiego oraz na Sycylii; ; Korsyce i Sardynii. Ich hodow*s;' la nie przedstawia szczegół-^ nych trudności. UlubionylĄ-a pokarmem ż.g. są wszelkie so*j| czyste owoce, np. pomidory, brzoskwinie, banany, pomarańcze, winogrona, jabłka, śliwki, poza tym liście sałaty, marchew oraz liście, a zwłaszcza kwiaty koniczyny. Zjadają one również ser, chleb namoczony w mleku i surowe mięso. Pokarm pobierają chętnie i stają się ruchliwe tylko przy wyższych temperaturach otoczenia. / żółw jadalny, żółw zielony (Chelonia mydas) - gatunek gada z rodziny żółwi morskich [Chelonidae) z podrzędu -^żółwi skrytoszyjnych. Długość jego karapaksu dochodzi do 1,4 m, a ciężar - do 500 kg. Pancerz grzbietowy jest silnie spłaszczony, w tylnej części wyraźnie zwężony. Wąską, z boków silnie spłaszczoną głowę pokrywają tarczki regularnie ułożone. Szczyt pyska jest tępo ścięty, a szczęki nie tworzą ptasiego dzioba. Kończyny uległy przekształceniu w płaskie, szerokie wiosła, przy czym przednia ich para, znacznie dłuższa od tylnej, posiada po l pazurze. Karapaks jest oliwkowozielony lub brunatny, z żółtymi plamkami albo smugami, a plastron - jednolicie jasnożółty lub biały. Tkanka tłuszczowa ma charakterystyczny zielony kolor (stąd synonimiczna nazwa "żółw zielony"). Z.j. należy do grupy żółwi morskich, ściśle przystosowanych do wodnego trybu życia. Znakomicie i wytrwale pływa. Często spotyka się jego stada na pełnym morzu w odległości setek kilometrów od wybrzeży. Żywi się głównie roślinami morskimi, w tym trawą morską oraz glonami. Samice składają jaja na lądzie, w jamach o głębokości ok. 20 cm, które wygrzebują tylnymi nogami. Jednorazowo samica składa do 100 jaj średnicy ok. 5 cm, przy czym czynność ta może być powtarzana kilkakrotnie w obrębie jednego Żółw jadalny cyklu lęgowego, który przypada raz na 2 lub 3 lata. Na podstawie badań wędrówek znakowanych okazów stwierdzono, że ż.j. wykazuje przywiązanie do okolic, w których od pokoleń odbywa składanie jaj, trafia zaś do nich bez względu na ich odległość od miejsca swego chwilowego pobytu. Tak np. żółwie oznakowane i wypuszczone u wybrzeży Brazylii, a pochodzące z Wyspy Wniebowstąpienia, składają jaja na tej niewielkiej wyspie, leżącej na Oceanie Atlantyckim w odległości ok. 2300 km od brazylijskich wybrzeży: Do miejsc lęgowych wędrują samce i samice. Jak dotąd, nie zostały dokładnie wyjaśnione mechanizmy orientacji, dzięki której ż.j. trafiają do swych rodzinnych stron, prawdopodobnie jednak kierują się prądami morskimi i być może położeniem Słońca oraz węchem. Jaja ż.j. napastowane są przez wielu wrogów, m.in. przez różne drapieżne ssaki, które roz-grzebują gniazda i pożerają jaja, a poza tym masowo wy- żółw jaszczurowaty żółw norowy bierają je ludzie. Z.j. występują we wszystkich ciepłych morzach i oceanach, zwłaszcza strefy równikowej. Rzadko pojawiają się w Morzu Śródziemnym, wyjątkowo zaś spotyka się je na Atlantyku u wybrzeży Europy. Mięso ż.j., a przede wszystkim sporządzona na nim zupa żółwiowa ma niezwykły i nieporównywalny smak. Dania z ż.j., znane powszechnie od co najmniej 300 lat, należą dziś obok trufli, kawioru i homarów do najbardziej wykwintnych i najdroższych przysmaków na świecie. Rozprowadzane są w postaci konserw produkowanych przez wielkie fabryki, głównie w Anglii i USA. Surowiec stanowią mrożone ż.j., których do samego tylko Londynu dostarcza się w ostatnich latach przeciętnie ok. 1200 sztuk rocznie, nie licząc kilkudziesięciu ton półfabrykatów w postaci suszonego mięsa i suszonego ekstraktu z mięsa. Nieograniczone odłowy ż.j. oraz nieograniczone zbieranie równie cennych jaj doprowadziły do zupełnego wytępienia ż.j. w niektórych rejonach, m.in. w Oceanie Atlantyckim u wybrzeży Ameryki Środkowej i w sąsiedztwie większości wysp leżących na Oceanie Indyjskim. W ostatnich latach powstały w USA sztuczne wylęgarnie jaj ż.j., a określone obszary Atlantyku zasiedla się odpowiednio wyrośniętymi, młodymi ż.j. żólw jaszczurowaty, żółw kaj-manowy (Chelydra serpentyna} - gatunek gada z rodziny -»żółwi skorpuchowatych. Długość jego karapaksu dochodzi do 35 cm, a ciężar ciała - do ok