To byłby dla mnie zaszczyt, gdybyś złamała mi serce.

Jajecznica na parze Przygotowa wskie naczynie (garnek) i zagotowa w nim wod. Jaja umy, roztrzepa z sol i wla na patelni bez tBuszczu, i cigle mieszajc, ustawi nad par. Gdy jajka si zetn, zdj z nad pary, doda masBo i posypa posiekanym szczypiorkiem. Szczypiorek mo|na zastpi zielon cebulk lub posiekanym koperkiem. A oto typowy niedzielny zestaw obiadowy: RosB z makaronem domowym   nudelzupa" Rolady wieprzowe lub wolowe Kluski   guminlejzy" SaBatka z kapusty czerwonej   modro kapusta" Kompot z truskawek lub czere[ni. Poznajmy zatem te i inne niedzielne potrawy obiadowe. Jaja 8 szt. MasBo 5 dag Szczypiorek, sl 114 170 Jajecznica   parzonka' Jajek 6 szt. Smalec Mleko 4 By|ki Cebula Mka 2 By|eczki Sl 6 dag 5 dag TBuszcz stopi, doda pokrojon w kostk cebul i lekko przesma|y. Jaja poBczy z mlekiem, w trakcie roztrzepywania doda mk i sl, wla na rozgrzany tBuszcz z cebul, ogrzewa cigle mieszajc. Podawa z pieczywem i masBem. 171 Jajecznica na boczku Jaja 8 szt. wdzonym Boczek wdzony 20 dag Boczek umy, pokroi w plastry, obsma|y, a|eby wytopiB si tBuszcz. Do lekko zrumienionego boczku doda roztrzepane ze szczypt soli jaja i usmd|y. Podawa z pieczywem. Jaja 8 szt. MasBo 5 dag Szczypiorek, sl 172 Jajecznica na parze Przygotowa wskie naczynie (garnek) i zagotowa w nim wod. Jaja umy, roztrzepa z sol i wla na patelni bez tBuszczu, i cigle mieszajc, ustawi nad par. Gdy jajka si zetn, zdj z nad pary, doda masBo i posypa posiekanym szczypiorkiem. Szczypiorek mo|na zastpi zielon cebulk lub posiekanym koperkiem. A oto typowy niedzielny zestaw obiadowy: RosB z makaronem domowym   nudelzupa" Rolady wieprzowe lub woBowe Kluski   guminlejzy" SaBatka z kapusty czerwonej   modro kapusta" Kompot z truskawek lub czere[ni. Poznajmy zatem te i inne niedzielne potrawy obiadowe. 114 Jaja 5szt. MasBo {Btka 5 szt. Sl Mka pszenna lkg Makaron niedzielny I 173 1 dag Mk przesia. Jaja umy, poBczy z mk i masBem. Zagnie[ ciasto, dokBadnie wyrobi, rozwaBkowa pBaty, podsuszy cz[ciowo na czystych, lnianych [ciereczkach i lekko wilgotne kroi w bardzo drobne niteczki, dBugo[ci zbli|one do zapaBki, lecz cieDsze. Suszy w ciepBym miejscu. Po przesuszeniu przechowywa w papierowych lub pBciennych torebkach. Jaja 2 szt. {Btka 8 szt. Woda 1 2 By|ki Mka pszenna lkg Makaron niedzielny II 174 Przygotowa z podanych skBadnikw makaron wedBug przepisu I Jajo 1 szt. Mka pszenna 3 dag Sl Lane ciasto I 175 Umyte jajo roztrzepa w niewielkim naczyniu ze szczypt soli i stopniowo dodawan mk